Astigmat Nedir?

İnternette en çok araştırılan konular arasında Astigmat sorunu yer almaktadır. Bu sorunun neden kaynaklandığı ve nasıl tedavi edilmesi gerektiğini yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Astigmat Nedir?

Gözün en ön kısmında yer alan saydam bir tabaka olan ve göze gelen ışınları kıran dokuya kornea adı verilir. Gözün net bir şekilde görebilmesi için, kırılan bu ışınların gözün hemen arkasında bulunan ağ tabakasına yani retinaya odaklanması gerekir.

Gözün kırma fonksiyonunu normal seyrinde gerçekleştirmesi için gözün, ışınları retinaya odaklayabilmesi gerekir. Retinada ışınların odaklanamaması ve bulanık bir görüntü oluşturulması sonucunda ise kırma kusuru oluşur.

Gözümüzün en önündeki şeffaf tabaka bir olan korneanın doğuştan şekil bozukluğuna verilen ad astigmatizmadır. Uzağı ve yakını Bulanık gören astigmatlar, nesneleri de net bir şekilde göremezler.

Astigmatın Nedenleri Nelerdir?

Astigmatizma, korneanın doğal halinin yuvarlak bir şekle sahip olması gerekirken, oval bir şekle bürünmesi sonucu oluşur. Astigmat hastaları, baktıkları herhangi bir noktayı köşeleri uzamış ve dağılmış olarak görür.

Astigmat ciddi bir rahatsızlık değildir. Gözün yeterince ışığa odaklanamamasıdır. Bu sorun çoğunlukla doğuştan gelir. Çok nadir durumlarda göz ameliyatı veya göz yaralanması sonucunda gelişebilir.

Astigmatizma Dereceleri Nelerdir?

Astigmatizmanın, herhangi bir derecesi yoktur ve hep aynı kalır, yüksek düzeyde azalma veya artma görülmez.

Bilgisayara çok yakından bakmak, telefonla sürekli uğraşmak, düşük ışıkta kitap okumak gibi şeyler astigmatizmanın durumunu kötüleştirmez.

Astigmatın Belirtileri Nelerdir?

Astigmatlar uzaklarındaki herhangi bir nesneyi bulanık ve dalgalı gördüğü için genelde geceleri araba kullanırken çok zorlanırlar. Bazı astigmatlar bulanık görmenin yanı sıra hissedilebilir düzeyde baş ve göz ağrısı çekerler.

Astigmadın belirtileri şu şekildedir:

  • Kitap okurken odaklanamama sorunu,
  • Nesneleri bulanık görme
  • Odaklanamama sonrası baş ağrısı,
  • nesnelerin net görebilmek için gözlerin sürekli kısılması,
  • Gece görüşünde zorlanma

Astigmatın meydana getirdiği bu semptomlar günlük yaşantınızda sizi sıkıntıya sokabilir. Yukarıda yazdığımız belirtileri taşıyorsanız lütfen hemen bir göz doktoruna başvurun. Astigmat, lazer tedavisi ve gözlük kullanılarak düzelebilen bir sorundur.

Özellikle çocukların düzenli olarak göz muayenelerine gitmeleri çok önemlidir. Çünkü çocuklar genelde bu belirtilerin farkında olmayabilir ve kendilerini ifade edemeyebilirler. Bu yüzden şu dönemlerde düzenli olarak çocuklarınızı göz muayenesine götürün:

  • Doğum sonrası ilk 6 ay içinde,
  • 2 ile 3 yaş arasında,
  • Anaokuluna başlamadan önce,
  • Okul dönemlerinde senede bir yapılmalıdır.

Astigmat Nasıl Tedavi Edilir?

Çok basit bir doktor kontrolü ile astigmat tanısı konur. Bunun sonucunda astigmatizma; gözlük, göz içi mercek ameliyatı veya lazer ile tedavi edilebilir.

Gözlük Tedavisi

Astigmat sorunu olanlar için en yaygın tedavi yöntemi olan gözlük kullanmak, bulanık görmenize neden olan korneanın astigmatik şeklinin düzenlenmesi için kavisli bir yapıdadır.

Gözlük kullanmak, astigmat sorununun kesin bir çözümü değildir ve derecesini etkilemez. Ancak gözlük kullanımı net bir görüşün olmasını sağlar.

Göz Lazer Ameliyatı

Gözlük kullanmayı tercih etmeyenler genelde lazer göz ameliyatını tercih ederler. Bu yöntem ile kornea yeniden şekillenir. Bunun sonucunda ise gözler ışık ışınlarını daha iyi odaklar.

Lazer tedavisinin %100 kesin garantili bir sonucu yoktur. Ancak başarı oranı çok yüksektir ve göz lazer ameliyatı olan 100 kişinin 95’i gözlük kullanmadan net bir şekilde görebilir.

Yoruma kapalı.