Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntısı, aşırı burun boşalması olarak da tanımlanıyor. Boğazdan aşağıya doğru geniz akıntısı ya da burun deliklerinden dışarıya doğru iki şekilde gerçekleşir. Peki, burun akıntısını önlemek için ne yapmalıyız? Burun akıntısı nasıl geçer? Bu soruların cevabını yazımızda sizlerle paylaşacağız.

Burun Akıntısının Nedenleri

Burun akıntısı, içinde bulunan dokuların tahriş olması ya da iltihap benzeri birçok şeyden kaynaklanabilir.

  • Burun akıntısının asıl nedenleri şunlardır:
  • Sigara kullanımı ve sigara dumanı
  • Bulunduğunuz ortamda havanın kuru olması
  • Vücutta oluşan hormonal değişiklikler
  • Kronik sinüzit
  • Alerjiler
  • Burna herhangi bir cisim kaçması
  • Soğuk algınlığı
  • Grip
  • Epileptik nöbet, yüksek tansiyon, depresyon ve buna benzer bazı rahatsızlıkları tedavi etmek maksadıyla kullanılan bazı ilaçlar

Sürekli Burun Akıntısının Nedenleri

Sürekli burun akıntısının olması kişide rahatsızlık hissi verebilir. Bazı durumlarda kişi hasta olmasa bile sürekli olarak burun akıntısı yaşayabilir. Burnun içinde bulunan kan damarları ve dokular dışarıdan gelen mikroplara karşı tepki gösterir ve kişi muhafaza etmek için mukoz veya sıvı üretir. Bunun sonucunda ise burun akıntısı başlar.

Çoğu insanda hasta olmasa bile burun akıntısı görülebilir. Bu duruma tıpta “vazomotor rinit” ismi verilir. Çoğu durumda belirtiler alerjilere benzer ancak bu durum sonucu bağışıklık sistemi tetiklenmez. Aşırı yorgunluk, kullanılan tansiyon ilaçları, burun damlasının uzun süreli kullanımı, aşırı stres, sigara dumanı ve gebelik vazomotor rinit’in sebepleri arasında sayılabilir.

Bazı ilaçlar, kokular, sürekli olarak hava değişiminin yaşanması, baharatlı yiyeceklerin aşırı tüketimi gibi nedenlerle burun tıkanıklığı, sürekli olarak burun çekme ve burun akıntısı gibi şikayetler yaşanır.

Vazomotor rinit’in belirtileri şu durumlarda kötüleşebilir; ortamdaki sıcaklığın değişmesi, belirli kokuların algılanması veya baharatlı parfümleri yakınında, yüksek parlaklıkta ışığa maruz kalındığında veya bazı duygular hissedildiğinde. Bu gibi durumlarda belirtiler kötüleşebilir. Bu rahatsızlığın maalesef kesin bir tedavisi yoktur. Bu rahatsızlığın belirtilerini azaltmak için burnu sık sık temizlemeli ve yukarıda belirttiğimiz durumlardan mümkün olduğunca kaçınmalıyız.

Burun Akıntısı Nasıl Geçer?

Burun akıntısının nedeni viral veya bakteriyel bir enfeksiyon ise mutlaka doktora gidilmelidir. Evde yapacağınız uygulamalar, burun akıntısının sadece semptomlarını hafifletir, virüs ve bakterinin kendisiyle savaşamaz. O yüzden mutlaka bu hastalığı atlatmak için doktorunuza görünün.

Burun akıntısına iyi gelebilecek bazı uygulamaları sizler için sıraladık:

Sarımsak, burun akıntısını önleyen vitamin ve mineraller içerir. Görsel: https://pixabay.com/tr/photos/antibiyotik-antioksidan-aroma-2179294/

Sarımsak tüketimi: Sarımsağın içerisinde bulunan vitamin ve mineraller burun akıntısına çok iyi gelir. Antibakteriyel özelliğe sahip olan sarımsağın içerisinde allisin bulunur. Allisin, Burun akıntısına neden olan onlarca mikropla mücadele eder ve antibakteriyel özelliği sayesinde burun akıntısını önler.

Bol sıvı tüketmek: Burun dokularının nemli kalması ve bunun sonucunda tıkanıklığın gevşetilebilmesi için bol bol sıvı tüketmelisiniz. Özellikle bazı çaylar burun tıkanıklığını önlemede kişiye yardımcı olabilir. Bunlar arasında anti-inflamatuar özelliği sayesinde burun tıkanıklığını önleyen bitki çayları; zencefil, nane ve papatyadır.

Sıvı tüketimi konusunda sıcak içecekleri tercih etmelisiniz. Sıcak içecekler burun tıkanıklığının giderilmesinde ısı ve buhar sayesinde oldukça yararlıdır.

Bulunulan ortamın nemlendirilmesi: Bulunduğunuz ortamı %40 ile %45 arasında nemlendirin.

Sıcak bir duş: sıcak bir duş anında oluşan buhar sayesinde burun tıkanıklığınız giderilir. Sıcak bir duşun hemen sonrasında burnunuzu hemen sümkürünüz.

Güzel ılık ıslak bir bez sürmek: bu uygulamayı günde birkaç kez yaparak kuru havadan tahriş olan sinüsleri rahatlatabilirsiniz.

Bütün bu tavsiyelerin yanı sıra Burun akıntısına iyi gelebilecek bazı şeyleri şöyle sıralayabiliriz:

Burnu temizlerken kağıt havlu kullanmak yerine yumuşak mendiller kullanılmalıdır. Burnun içi çok hassas olduğu için tahrişe eğilimlidir. Bu yüzden burnun tahriş olmaması için yumuşak mendillerin kullanımına özen gösterin.

Alerjik maddeler ile temastan kaçının.

Burun akıntısı şikayetiniz sürekli olarak devam ediyorsa evinizde kalın ve dinlenin.

Ellerinizi sık sık yıkayın. Parmak aralarınızı, tırnaklarınızın içini, dileğinizi ve elinizin her tarafını bol sabunla temizleyin. Bunları uygularken el yıkama sürenizin en az 30 saniye olduğuna özen gösterin.

Burun akıntısı nasıl önlenir?

Burun akıntısının en yaygın görülen nedenleri; polenler, toz ve evcil hayvan kıllıdır. Bu gibi şeylerden korunmak için evinizi düzenli olarak temizlemeli ve bulunduğunuz ortamın tozunu iyice almanız gerekir.

Sigara kullanımına son vermeli, içilen ortamlarda bulunmamalısınız.

Bol bol sıvı tüketmeli ve ani ısı değişimlerine karşı dikkatli olmalısınız.

Burun akıntısı sonucu burun kanaması olur mu?

Burun akıntısını normal durumlarda burun kanamasına neden olmaz. Ancak sürekli olarak sümkürmek, hassas bir yapıda olan mukoza zarlarını tahriş eder. Bu durum sonucunda da burun kanaması olabilir.

Mukus nedir? Görevleri nelerdir?

Mukus, solunum yollarının işlevini yerine getirebilmesi ve düzgün çalışması için gereklidir. Bakterileri yok eden antikorlar içeren mukus, dışarıdan vücuda girebilecek zararlı maddelerin ciğerlere girmesini engeller.

Yoruma kapalı.