Grip Nedir?

Kış aylarında tam bir baş belası haline gelen grip hastalığı internette en çok araştırılan konular arasında. Grip Nedir?, Belirtileri Nelerdir?, Grip Nasıl Geçer?, gibi soruların cevaplarını sizlerle paylaşacağız.

Grip Nedir?

İnfluenza adlı virüs tarafından meydana gelen grip hastalığı; yüksek derecede ateş (39 derece), kas ve eklemlerin şiddetli ağrısı, bitkinlik ve halsizlik, şiddetli baş ağrısı, kuru öksürük ve titreme gibi belirtiler gösteren mevsimsel bir hastalıktır. Özellikle kış aylarında meydana gelen grip hastalığı yaklaşık olarak 6 ile 8 hafta kadar etkisini sürdürür.
İnfluenza adlı virüsün A, B ve C tipleri vardır. C tipi influenza virüsü insanlarda pek hastalık yapmaz. A tipi ise insanlarda daha hafif seyreder. B tipinin ise çocuklar üzerinde etkisi vardır. Grip virüsü dünya tarihinde birçok kez büyük salgınlara yol açmıştır. Grip virüsünün hasta insandan sağlıklı insana bulaşması solunum yoluyla meydana gelir. Grip virüsünün kuluçka süresi 1 ile 3 gün arasındadır.

Grip hastası olan kişiler daha hastalık belirtileri başlamadan hemen önce hastalığı bulaştırmaya başlarlar ve bulaşıcılık 5 gün süreyle devam eder. Çocuklarda ise bu süre 10 gün kadar uzun olabilir.

Grip Olduğumuzu Nasıl Anlarız?

Ateşin 38 ile 39 olması
Şiddetli baş ağrısı
Vücutta hissedilen ağrılar
Genellikle 2 ile 3 hafta süren halsizlik ve yorgunluk belirtileri
Burnun sürekli tıkanık olması
Sık sık öksürmek

Grip İle Soğuk Algınlığı Aynı mı?
Genellikle ikisi birbiriyle karıştırılır. Kişiye kesin olarak grip hastalığı tanısının konulması hastalığın 1-3 günü arasında burundan alınan ufak bir sürüntü ile anlaşılır.

Grip Tedavisi Nasıl Yapılmalı?

Kişi grip olduktan sonra genelde aşılar yardımıyla tedavi sürecine başlar. Bu süreçte antiviral ilaçlar kullanılır. Grip virüsü her sene değişime uğrar. Bu sebepten ötürü grip aşılarının her sene, bir önceki yılda en sık karşılaşılan grip virüslerine göre üretimi yapılır. Aşılar genelde Eylül ile Kasım ayları arasında kişiye uygulanır. Aşılama, kişinin hastalığı ağır geçirmesi önler. Başının koruyuculuk etkisi %75 ile %90 arasındadır.

Aşıda önceliği olan kişiler:

65 yaş üzerindeki yaşlılar
Akciğer ve kalp rahatsızlığı olanlar
Astım hastaları
Çok uzun süredir Aspirin tedavisi alan kişiler
Başlık sistemi çok zayıf olanlar, şeker hastaları ve böbrek hastaları
AIDS virüsüne sahip olan insanlar

Grip hastalığı geçirenler genellikle ağrı kesici ve ateş düşürücü kullanılır. Bunları kullanırken doktorun belirediği doz miktarına göre kullanınız. Tedavi esnasında kesinlikle Aspirin kullanmamalısınız. Sıklıkla meyve ve sebze tüketmeli ve ellerinizi sık sık yıkamalısınız. Grip hastalığını etrafınızdaki sağlıklı insanlara bulaştırmamak için maske takmalısınız.

Gribe hangi besinler iyi gelir?

C vitamini değeri yüksek olan portakal ve mandalina. Zencefil, greyfurt, kekik çayı, bal ve en önemlisi sarımsak gibi besinler grip hastalığını yenmenizi sağlayacak başlıca besinlerdir.

Gripten korunmak için neler yapmalıyız?

Grip hastalığından korunmak için özellikle grip hastalığının Zirve yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmalı, ellerimizi sık sık yıkamalı, sağlıklı besinler tüketmeli, günde en az 8 saat uyumalı ve bol bol sıvı tüketmelisiniz. Özellikle kış aylarında temastan kaçınmak ve sosyal mesafeyi korumak grip hastalığının sağlıklı insanlara bulaşmasını önlemek için yapmanız gereken en önemli şeylerden biridir.

Yoruma kapalı.