Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Neye alerjim olduğunu nasıl öğrenirim sorusu, özellikle bahar aylarının da gelmesiyle sık araştırılan konular arasında yerini aldı. Özellikle bu aylarda polen alerjisi olanların yaşadığı sorunların ortaya çıkmasıyla beraber benzer belirtiler yaşayan diğer insanlar da alerjisi olup olmadığını merak ediyor. Bu merak sonucunda alerjileri olup olmadığını veya neye alerjim olduğunu nasıl anlarım gibi soruların yanıtlarını araştırıyorlar.

Alerji Nedir?

Alerji, herhangi bir maddenin zararsız da olsa vücutta bulunan bağışıklık sistemi hücreleri tarafından tehdit olarak algılanmasından kaynaklanır. Bağışıklık sistemi hücreleri tehdit olarak algıladığı maddeye karşı alerjen madde içeren antikor üretir ve bu alerjen maddeyle tekrar karşılaşılması durumunda vücutta bazı alerjik belirtilere yol açar.

Alerji Belirtileri

Herhangi bir alerjinizin olup olmadığını anlamak için öncelikle alerji belirtilerini bilmeniz önemlidir. Belirtileri tanımadan bu konuda herhangi bir açıklama yapmak, eksik olacaktır.

Bazı alerjik semptomlar şunlardır:

  • Kaşıntı
  • Sürekli hapşırma
  • Kronik öksürük
  • Burun tıkanıklığı ve akıntısı
  • Nefes darlığı veya hırıltılı nefes alma
  • Vücutta döküntü
  • Deride kızarıklık
  • Vücutta şişlik

Alerjinin derecesine bağlı olarak bazı kişilerde son derece ciddi bir reaksiyon olan anafilaksi yaşanabilmektedir. Anafilaksi durumunda bilinç kaybı, ani tansiyon düşüşü, deri döküntüleri, baş dönmesi, ciddi nefes darlığı, bulantı ve kusma gibi belirtiler gözlenir. Eğer doğru zamanda doğru müdahale gerçekleştirilmezse ölüme sebep olabilir.

Alerjinin şiddeti ve alerji yapan madde kişiden kişiye değişebilmektedir. Toplumda en çok görülen alerjiler ise polen, güneş, yiyecek ve toz alerjisi olarak sıralanabilir.

Alerjim Olup Olmadığını Nasıl Öğrenirim?

Alerji sonucu oluşan belirtiler birçok insanda görüldüğünden kişiler alerjim olup olmadığını nasıl öğrenirim sorusu üzerine araştırma yapmaktadırlar. Eğer herhangi bir madde karşısında yukarıdaki belirtilerden bir veya birkaçını yaşıyorsanız bu maddeye karşı alerjiniz olma ihtimali vardır. Ancak bu belirtilerin altta yatan farklı sebepleri de olabilmektedir. Bu sebeple alerjinizin olup olmadığını öğrenmenin en kolay yolu bir doktora başvurmaktır. Doktora başvurduğunuzda ilk olarak sizden detaylı bir bilgi alacaktır. Ardından alerjiniz olabilecek maddeleri tespit edebilmek için bazı muayeneler ve tetkikler yapacaktır. Alerji tespitinde cilt testi ve kan testi sık kullanılan yöntemler arasındadır.  

Alerji Testi Nasıl Yapılır?

Alerjilerin tespit edilmesi için yaygın kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan biri cilt, diğeri de kan testidir. Bu testlerde yalnızca alerjiniz olup olmadığını öğrenmezsiniz, aynı zamanda neye alerjim olduğunu nasıl anlarım sorusuna da yanıt bulmuş olursunuz.

Cilt Testi

Alerjinin tespiti için yapılan cilt testinde çoğunlukla kol üzerinde küçük delikler açılır. Açılan deliklere alerjen madde içeren bazı sıvılar damlatılır ve sıvıların içerikleri işaretlenir. Eğer alerjiniz var ise, damlatılan sıvının bulunduğu yerlerde kabarmalar olacaktır. Bu durumda kabaran noktaya damlatılan sıvı içerisindeki alerjen maddeye ve bu maddeyi içeren diğer etkenlere alerjiniz olduğu söylenebilir.

Kan Testi

Alerjilerin tespitinde kullanılan bir diğer test ise kan testidir. IGE testi olarak isimlendirilen bu testte, kan dolaşımında alerjiye neden olan antikorların tespit edilmesi sağlanır. Dolayısıyla herhangi bir alerjiniz olup olmadığı tespit edilebilir.

Neye Alerjim Olduğunu Nasıl Anlarım?

Eğer spesifik bir tetikleyiciye karşı alerjiye benzer belirtiler gösteriyorsanız alerjiniz olma ihtimali çok yüksektir. Ancak kesinlikle alerjiniz var demek doğru olmayacaktır. Bu sebeple en doğru sonuç doktor tarafından verilebilir. Alerji varlığı veya hangi maddeye alerjinizin olduğu ancak alerji testleri ile kesinleştirilebilir. Alerji problemleri için dermatoloji doktoruna başvurulmalıdır. Ancak alerjik astım gibi durumlarda ise bir göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerekmektedir. Alerjiler çok çeşitli olduğundan birçok bölüme başvurulabilmektedir. Yaşanan semptoma göre doktor ve poliklinik seçimi yapmak çok daha doğru olacaktır. Örneğin ciltte kızarma gibi semptomlar yaşıyorsanız dermotoloji (cildiye), göz kızarmaları ve yaşarma yaşıyorsanız göz doktoruna gitmelisiniz. Eğer ilaç veya benzeri bir alerjenden şüpheleniyorsanız ve ciddi belirtileriniz var ise vakit kaybetmeden hastanelerin acil bölümüne mutlaka başvurmalısınız.

Alerji Türleri

Alerjiler çok çeşitlidir ve kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bir kişinin alerjisi olan bir madde, bir başka kişide herhangi bir semptoma yol açmayabilir. Alerji, bağışıklık sistemiyle ilgili bir durum olduğundan her bireyin bağışıklık sistemi aynı maddeye farklı tepkiler verebilmektedir. Bazı alerji türleri şunlardır:

  • İlaç alerjisi
  • Besin alerjisi
  • Böcek alerjisi
  • Hayvan/Tüy alerjisi
  • Göz alerjileri
  • Polen alerjisi
  • Toz alerjisi
  • Mantar ve Küf alerjisi
  • Koku alerjisi

Görüldüğü üzere birçok farklı alerji ve bu alerjilere bağlı olarak bağışıklık sisteminin geliştirdiği semptom bulunmaktadır. Her bireyin bağışıklık sistemi ve bu sistemin tepkileri farklı olduğundan, alerjilere bağlı ortaya çıkan belirtiler çok spesifik olmadığından herhangi bir alerjiniz olup olmadığını anlamak zor olabilir. Bunun yanında bir alerjiniz olduğundan şüpheleniyor fakat neye alerjiniz  olduğunu tespit edemiyorsanız neye alerjim olduğunu nasıl anlarım sorusu için yaşadığınız semptomlara göre belirlediğiniz bir polikliniğe ve uzman doktora başvurmanız çok daha kesin bir sonuca ulaşmanızda yardımcı olacaktır.

Yoruma kapalı.